Dyrehold opg B

 Dyrehold opg B 


Vi har til vores dyrehold valgt at skulle have kaniner. Dette har vi valgt, da de fleste har haft kaniner som kæledyr hjemme. Men ved eftertanke gik det op for os, at kaniner kan mere end bare være kæledyr. Derfor er vores plan (lige nu), at kaninerne på sigt skal slagtes og spises. Dette er en lille jord til bord koncept. 


Naturfaglig viden

6. Sæt jer ind i dyrenes behov og adfærd: Føde (hvad, hvordan, hvor ofte). Rede- / skjule muligheder, klima, sociale muligheder (flokdyr?), dag- eller nataktive?, formering / årscyklus, rengøring osv. osv. Angiv litteratur. 


Kost

Størstedelen af kaninens kost består af hø og græs. Gulerødder og andre frugter må ikke give for meget, da de indeholder for meget sukker. For meget sukker kan føre til mave fordøjelsesproblemer. Derudover er det godt for kaninen at spise hver 3. time, da det holder deres tarm og mave i gang. (Dette er noget vi skal have i mente, og holde godt øje med). 

Der kan lægges kviste fra frugttræer, birk eller lignende ind, så de har noget at gnave på. 

Kaniner har to forskellige afføringer, en hård og en blød. Den bløde afføring spiser de, da den indeholder mange næringsstoffer. (ligner brombær).



Adfærd 

Kaniner er sociale dyr, de vil helst leve sammen med andre kaniner, derfor vil vi som studerende imødekomme deres behov og have to kaniner. 

Kaniner har behov for at løbe, grave og hoppe. De har brug for en masse motion. Derfor er det vigtigt at tilbyde kaninen plads til bevægelse. Man burde have et bur på ca. 9m2. 

Kaniner er byttedyr og derfor er der ingen store tegn på sygdomme. Man skal holde øje med hvor meget de spiser og hvor meget de bevæger sig. 





 




Etablering af dyrehold

7. Akvariets, terrariets eller burets indretning. Lav en beskrivelse og en tegning / skitse som både indtænker dyrenes behov og brugernes oplevelses- og læringsmuligheder. 


Hvis man holder kaniner udenfor, bruger man halm som strøelse, så de kan holde varme. 

Der skal være en toiletbakke med spåner til stede, så de forhåbentlig bruger dette som toilet. 

Der skal mindst være et hus, hvor de kan gemme sig i eller ligge ovenpå. Der skal være en madskål til hver kanin og en vandflaske. Der kan desuden bruges en hø holder. 

Kaninerne er nysgerrige, så derfor skal der være ting de kan undersøge. Desuden er det en god ide, at man bytter rundt på indretning eller sætter noget nyt ind. 


Som nævnt øverst lægger vi af og til grene ind i buret, så de kan gnave på dem. 


8. Kredsløb:




9. Før logbog over udviklingen i dyreholdet på jeres blog. I kan evt. vælge at holde flere forskellige dyr der eksempelvis findes på samme biotop (i skovbunden, i vandhullet mv.), eller som er foderdyr / rovdyr (melorm / aborrer, fluer / edderkopper, regnorm /skildpadder).


Dag 1 er vi startet med at gøre buret rent. Desuden har vi samlet ting til indretning af buret. 

Vi regner med at få kaninerne i uge 32, så de kan blive etableret i buret.


Litteratur:

- Diverse pixibøger om kaniner

- Vi har været i maxizoo, for at høre lidt om kaniner, samt se hvad der kan købes og bruges.

- Den store Kaninbog - Marit Emilie Buseth, 2014

- "Min første kæledyr - Kanin" - Anja Vensild Hørnell, 2022



Kommentarer

Send en kommentar

Populære opslag